TAMMENLINNAN Suuri jouluolutmaistelu 2023

Suomen kovatasoisin jouluolutraati kokoontui jälleen oluttoimittaja Peter Tammenheimon kutsusta maistelemaan laajan kattauksen tämän vuoden jouluoluita. Edellisvuosien tapaan mukaan kelpuutettiin sellaisia kausioluita, joissa joko etiketissä tai nimessä on selvästi joulu mukana. Niinpä erilaiset talvimaisemat ja Winter Brew -nimikkeet jätettiin tastingin ulkopuolelle.

Jouluolutmaisteluun valikoitui 20 hyvin saatavilla olevaa jouluolutta.

TÄNÄ VUONNA vähensimme maisteltavien oluiden määrää noin puoleen viimevuotisesta – silti mukaan mahtui täysi tiu eli 20 olutta, joista jokaisella on täysi syy olla mukana. Muiden muassa sellaiset jouluoluet, jotka edellisissä maisteluissa ovat toistuvasti jääneet listan hännille, jätettiin keräämään luonnetta ainakin ensi vuoteen.

Jouluoluissa riittää tyylejä laidasta laitaan; oljenvaaleasta yönmustaan ja makeasta happamaan. Tämän vuoden jouluoluissa erityisesti saksalaiset tyylit ovat trendien aallonharjalla. Alkon jouluhyllyssä peräti kuusi olutta 17:stä on saksalaista alkuperää ja kotimaisista panimoista esimerkiksi Mallaskoski on lähtenyt juhlakauteen doppelbock-jouluoluella.

Oluet arvioitiin tuttuun tapaan avoimesti, eli jokainen maistaja tiesi, mikä olut missäkin lasissa oli. Pisteytyksen perusteita olivat oluiden yleinen virheettömyys, tyylinmukaisuus ja se, miten oivaltavasti joulun tuntu ja tunnelma on saatu osaksi kutakin olutta. Jokainen olut arvioitiin 100 pisteen asteikolla, ja oluiden saama lopullinen pistemäärä on kaikkien arvioiden keskiarvo.

Juho-Heikki Ollikainen, Tuomas Koskipää, Ari Juntunen, Peter Tammenheimo, Susanna Sundberg ja Ilkka Sysilä.

TUOMARISTOON KUULUIVAT olutkriitikko Ari ”Arde” Juntunen, Fat Lizard -panimon perustaja Tuomas ”Topo” Koskipää, panimomestari emeritus Ilkka Sysilä, The Tower -ravintolan baaripäällikkö Juho-Heikki ”Kusti” Ollikainen ja viiniasiantuntija Susanna Sundberg Hedon Oy:stä. Tuomariston puheenjohtajana toimi allekirjoittanut, oluttoimittaja Peter Tammenheimo.

Tänäkin vuonna parhaat ja heikoimmat erottuivat muutoin tasaisesta massasta. Selvän voiton vei Malmgårdin Xmas Porter keskiarvolla 61,7. Se oli ainoa yli 60 pisteen yltänyt olut. Toiseksi tullut, niin ikään jouluklassikko, Shepherd Neamen Christmas Ale sai pisteitä 58,2.

Testin heikoin oli jo toista vuotta peräkkäin Mallaskosken jouluolut, jonka tyylinä tänä vuonna oli doppelbock (etiketissä se lukee väärin dobbelbock). Olut oli pahoin kontaminoitunut, ja se sai tuomaristolta vain 18,3 pistettä.

TULOKSET

Sijat 1–3

  1. Malmgård Xmas Porter, 6,8 %, Malmgårdin Panimo, Loviisa (61,7 p.)

Tummanpunaiseen taittava lähes musta väri. Tuoksussa tummia marjoja ja lakritsia. Mausteinen, kevyt, lempeä ja tasapainoinen. Täsmäolut marjaisten jälkiruokien seuraan.

2. Shepherd Neame Christmas Ale, 7,0 %, Shepherd Neame, Englanti (58,2 p.)

Kauniin kullankeltainen bitter, jonka jouluisesta tuoksusta löytyy mantelia, keksiä, rusinaa, hedelmäkakkua ja peribrittiläistä Chritsmas Puddingia. Maussa paahtoleipää, hedelmäkakkua, siirappia ja mausteisuutta. Tasapainoinen ja lämmittävä olut, jossa miellyttävä loppuliuku.

3. Mc Chouffe Brune, 8,0 %, Bresserie d’Achouffe, Belgia (57,3 p.)

Tummanruskea olut, jonka tuoksu on yhtä makea, intensiivinen ja vahva. Hieman liian makea, mutta silti pehmeä, hedelmäinen ja lämmittävä. Tyylinmukainen ja helposti lähestyttävä brune. Toimisi paremmin juustojen seurassa kuin sellaisenaan.

Sijat 4–7

4. Olutpaja Jouluolut, 5,0 %, Olutpaja, Pälkäne (55 p.)

Aromikas, tasapainoinen ja maltainen. Tyylikäs ja monikäyttöinen olut, mutta jouluisuutta ja katkeroita jää kaipaamaan. Saunaolueksi joulusaunaan.

5. Lump of Coal Dark Holiday, 7,5 %, Ridgeway Brewery, Englanti (53,7 p.)

Hiilenmusta stout, jossa paahteisuutta, taloussuklaata ja makeaa maltaisuutta. Sellaisenaan yksioikoinen, ja tämä kaipaakin ruokaa vierelleen. Kinkulle sinapin kera.

6. A. Le Coq Jõuluporter, 6,5 %, A. Le Coq, Viro (53,2 p.)

Marjaisen makea tuoksu. Pehmeän samettinen suutuntuma. Maku on lempeän makea, kevyen kahvinen ja omenainen. Ehkä sillä haetaan joulun tuntua.

7. Neuzeller Weihnachtsbier, 6,2 %, Klosterbrauerei Neuzeller, Saksa (52,7 p.)

Vaaleankeltainen olut, jonka tuoksu on kevyesti hunajainen. Keskitäyteläinen, keksinen ja aavistuksen paahtoleipäinen. Joulua ei ole kuin nimeksi; hapokkuutta ja katkeruuttakin saisi olla enemmän.

Sijat 8–11

8. Porsaanreikä Stout, 5,3 %, Panimoyhtiö Tuju, Lappeenranta (51 p.)

Syvän tummanruskea, ohut, ja lähes tuoksuton stout. Pinnistelemällä tuoksussa löytyy luumua ja lievää paahteisuutta. Runko ei kanna. Jää kaipaamaan täyteläisyyttä, alkoholia ja hapokkuutta.

9. Kråkö Bryggeri Jouluolut, 5,0 %, Kråko Bryggeri, Porvoo (49 p.)

Houkuttelevan paahteinen, mausteinen ja tupakkainen tuoksu. Robustissa maussa paahtoleipää, maalaisleipää ja jopa joululimppua. Voima ei jaksa kantaa jälkimakuun asti, vaan loppua kohti kokonaisuus jää vaisuksi.

10. Tumma Joulupuuro, 5,5 %, Lehe Pruulikoda, Viro (44,7 p.)

Väri on oivallisen tumma ja kirkas. Tuoksussa tuhkaa, pihkaa, tummaa leipää ja kevyttä savua. Maku imelä, vetinen ja mielipiteitä jakava. Arden mielestä ”tavallaan miellyttävä” ja Topon sanoin ”mahdollisesti käymisvikainen”.

11. Keisari Joulu 5,5 %, Nokian Panimo (42,5 p.)

Kirkas meripihkan värinen lager. Savuinen ja makeahko tuoksu. Tasapainoinen ja tyylinmukainen olut, mutta maultaan kovin ohut ja vetinen.

Sijat 12–15

12. Anderson’s Applehoff X-MAS, 5,2 %, Andersons Craft, Viro (41,5 p.)

Rajusti mielipiteitä jakava olut, joka näkyi myös pisteytyksessä. Ilkka Sysilä jätti juoman kokonaan pisteittä (”kammottavaa silverquickia”), kun taas Peter Tammenheimolta sille herui peräti 83 pistettä (”täydellinen vaihtoehto vaalealle glögille”). Ei kovin hapan eikä n.s. olutmainen. Leivonnaisia, kanelia ja omenapiirakkaa. Pienenä annoksena tasapainoinen ja miellyttävä jouluaaton täsmäolut.

13. KOFF Jouluolut, 4,5 %, Sinebrychoff, Kerava (38,3 p.)

Suomen ensimmäinen jouluolut, jota on valmistettu jo vuodesta 1987. Pisteet historiasta, edelläkävijyydestä ja kauniista väristä, mutta siihen se aika pitkälti jääkin. Runko on ohut, maku vetinen ja kloorinen. Ei kuitenkaan mikrobiologisia ongelmia, olut on vain vanhanaikainen ja tylsä.

14. Lahden Erikois Joulu, 6,0 %, Hartwall, Lahti (35,5 p.)

Lahden Erikois Joulun vahvempi versio on tuoksultaan mitäänsanomaton, mutta keskitäyteläisesta mausta löytyy maltaisuutta. Vähän liian hapokas, ja tasapainossa on muutenkin toivomisen varaa.

15. Tornion Joulu, 5,0 %, Tornion Panimo (35 p.)

Oluen ulkonäössä pieni utuisuus häiritsee. Tuoksussa on tuhtia leipämäistä maltaisuutta ja aavistus hunajaa. Ohut runko. Maku on keskitäyteläinen ja puhdas, mutta mitään jouluisia elementtejä siitä on vaikea löytää. Odotuksiin nähden selvä pettymys.

Sijat 16–20

16. No Worries: Driving Home From Christmas, 0,5 %, Lervig, Norja (32,7 p.)

Väriltään yllättävänkin tumma olut tuoksuu ja näyttää makealta. Maku on limonadimainen, karamellinen ja ohut. Valmistus on kaiketi tapahtunut keskeyttämällä käyminen, jolloin lopputuloksesta ei saa ikinä hyvää. Julmustin huono korvike.

17. Karhu Jouluolut, 4,8 %, Sinebrychoff, Kerava (32,5 p.)

Väri ei poikkea niin sanotusta normi-Karhusta mitenkään. Kohtalaisen kuiva, vetinen, kitkerä ja mitäänsanomaton olut, josta jouluisuuskin puuttuu kokonaan. Miksi ihmeessä tällaista edes tehdään?

18. Very Bad Elf, 7,5 %, Ridgeway Brewery, Englanti (30,5 p.)

Kauniin ja houkuttelevan värin takaa paljastuu tunkkaisen sikunainen tuoksu. Maussa on sateen kastelemaa tuhkakuppia. Hapokkuus on kohdillaan, ja jälkimakuakin on, mutta se on sangen kitkerä ja epämiellyttävä.

19. Lahden Erikois Joulu, 5,3 %, Hartwall, Lahti (29,2 p.)

Täysin tasapainoton ja metallinen teollisuuslager, jonka maussa on härskiintynyttä hedelmäkakkua. Kaikin puolin vastenmielinen.

20. Mallaskoski Yuletide Dobbelbock, 7,2 %, Mallaskosken Panimo, Seinäjoki (18,3 p.) Palanutta kumia, likaista navettaa, työmaavessaa, saippuavettä joulumaustein, savua ja happamuutta. Tästä oluesta tuomaristo oli varsin yksimielinen: Kontaminoitunut ja luultavasti maailman pahin jouluolut. Tyylinmukaisuus on jossain valovuosien päässä, mitä nimen väärinkirjoitus alleviivaa.

Teksti: Peter Tammenheimo

Share This: