Niele ja nauti! HIMO HOMO Go West tuo Pride-juhlan kaikkien huulille.

Panimo Himo on yhteistyössä oluttoimittaja Peter Tammenheimon kanssa suunnannut iloiset silmänsä Yhdysvaltain länsirannikolle. HIMO HOMO Go West Session IPA 5,4 % on sateenkaaren värinen kunnianosoitus globaalille homojen vapautusliikkeelle ja Pride-filosofialle, jotka saivat alkunsa 1970-luvun alun Los Angelesista ja San Franciscosta.

Peter Tammenheimo ja Panimo Himon olutmestari Kalle Hirvikoski Pirkkalan Citymarketin olutosastolla, joka tunnetaan harrastajapiireissä myös nimellä Bierkkala.

MAAILMAN HOMOIN olut HIMO HOMO Go West syntyi tarpeesta tehdä pride-filosofiaa kunnioittava olut. HIMO HOMO katsoo rohkeasti taaksepäin, sillä ne samat ongelmat, joita homoseksuaalit kohtasivat Pride-liikkeen syntyaikoihin 1970-luvun alkupuolella, eivät ole kadonneet minnekään.

Nykyisessä sisäänpäin kääntyneessä asenneilmapiirissä homot kohtaavat kasvavassa määrin halveksuntaa, jopa vihaa, eikä tarvitse mennä edes kaupunkikeskusten ulkopuolelle. Kesäkuun ensimmäisellä viikolla kommandopipoiset miehet hyökkäsivät uhkaavasti ravintola Mixein asiakkaita kohtaan. Tamperelainen Mixei on Suomen vanhin edelleen toiminnassa oleva seksuaalivähemmistöille suunnattu ravintola.

Seksuaalivähemmistöt koetaan uhkana kaikelle sille, mistä vanhoilliset valtarakenteet pyrkivät pitämään kaikin voimin kiinni. Seksuaaliseen tasavertaisuuteen on vielä matkaa, vaikka viime vuosina seksuaalivähemmistöjen emansipaatio on käynnistänyt valtavan muutosten vyöryn, mistä seuraa odotuksia ja vaatimuksia myös cis-heteroiden elinympäristöön.

Sateenkaaren väreissä loistava HIMO HOMO -tölkki vie ajatukset San Franciscoon, mistä homojen vapautusliike levisi maailmalle.

Oluttoimittaja ja panimo yhteistyöhön

Ajatus vuoden 2023 Pride-oluesta syntyi viime heinäkuussa Helsinki Haze Wave -festivaalilla, kun oluttoimittaja Peter Tammenheimon ja Panimo Himon myynti- ja markkinointipäällikkö Teemu Lahtisen ajatukset ja visiot kohtasivat. Kohtaamisesta syntyi yhteinen intohimo; haluttiin tehdä tyylinsä huippua edustava ja ylpeästi sateenkaaren värejä tunnustava olut, jolla on asenne ja arvot kohdillaan.

Sekä Peter Tammenheimo että Panimo Himo tunnetaan nöyristelemättöminä oman tiensä kulkijoina, joiden rohkea ja kuvia kumartamaton asenne herättää tunteita ja intohimoja. Näille molemmille on paljon luontevampaa raivata oma polkunsa kuin kompastella muiden jalanjäljissä. Ja kun oluesta puhutaan, molemmille vain paras on kyllin hyvää.

”Emme halunneet (miltei) heteroista koostuvana panimona tehdä taas yhtä Pride-olutta, joka olisi ihmisten mielissä vain yksi pinkkipesty oheistuote lisää ja joka unohtuu sillä samalla sekunnilla, kun viralliset Pride-juhlallisuudet loppuvat”, Teemu Lahtinen sanoo.

”Peter Tammenheimosta saimme mainion yhteistyökumppanin, sillä hän tuntee kotimaiset ja kansainväliset olutvirtaukset kuin omat taskunsa. Tammenheimon rohkeus ja asiantuntemus ovat niin ikään tehneet meihin vaikutuksen, että toki haittaa ole siitäkään, että mies tuntee omakohtaisesti myös kaikki ne haasteet, joita kuuluminen seksuaalivähemmistöön voi aiheuttaa hyvin maskuliiniseksi mielletyllä panimoalalla”, Lahtinen jatkaa.

Panimo Himolle tasa-arvo ja ihmisoikeudet ovat intohimo. Kaikilla pitää olla oikeus olla oma itsensä.

”HIMO HOMO -oluella emme muuta maailmaa, mutta olutmaailman keskiöstä yhdessä huudettu sanoma kuuluu varmasti myös heidän korviinsa, joiden takia kaikki alalla olevat eivät uskalla – tai pahimmillaan eivät saa – toteuttaa itseään haluamallaan tavalla. Meidän on lopetettava syrjinnän hiljainen hyväksyntä ja avattava suumme. Himo ei suvaitse suvaitsemattomuutta”, Teemu Lahtinen linjaa.

Peter Tammenheimo kiittelee yhteistyön sujuvuutta.

”Panimo Himon olutmestari Kalle Hirvikoski on yksi mielenkiintoisimmista oluentekijöistä Suomessa. Yhteistyö niin hänen kuin muidenkin himolaisten kanssa on sujunut kuin tanssi, enkä malta odottaa ensimmäistä suullista HIMO HOMOA.”

Kalle Hirvikoski, Peter Tammenheimo ja Teemu Lahtinen

Vapautusliikkeestä vallankumoukseen

Pride-liikkeen alkupisteenä pidetään Stonewallin mellakoita, väkivaltaiseksi yltyneitä mielenosoituksia 28. kesäkuuta 1969 Stonewall Inn -ravintolan luona New Yorkissa. Se oli ensimmäinen kerta, kun homot ja lesbot nousivat taisteluun homoseksuaaleja vainoavaa järjestelmää kohtaan.

Tasan kahden vuoden kuluttua mellakoista pidettiin ensimmäiset Gay Pride -marssit New Yorkissa ja Los Angelesissa. Pohjoismaiden ensimmäinen Pride-kulkue järjestettiin Tukholmassa 1971.

Vaikka Stonewallin kansannousua New Yorkissa pidetään homojen vapautusliikkeen syntyhetkenä, Los Angelesista ja etenkin vapaamielisestä San Franciscosta muodostui homoille turvasatama, josta käsin vapautusliikkeestä kasvoi filosofia, jonka tunnemme tänä päivänä ytimekkäästi nimellä Gay Pride.

Siksi HIMO HOMO on tyyliltään ”perinteinen” Session West Coast IPA. Se kumartaa 1990-luvun lopulla syntyneelle jenkki-ipalle, joka aloitti globaaliksi ilmiöksi kasvaneen olutvallankumouksen ja josta muodostui lähes synonyymi pienpanimo-oluelle.

Tehty nautittavaksi

HIMO HOMO lupaa tuoda kaikkien huulille sellaisia herkkiä ja laadullisia nyansseja, joita aiemmin on pidetty heikkoina, feminiinisinä tai hinttimäisinä. Tunteet, henki, ilmapiiri ja välittäminen ovat asioita, joihin perinteisessä panimoteollisuudessa ei ole juurikaan panostettu.

HIMO HOMO on täynnä tunnetta, makua ja ylpeää identiteettiä. Se on kermaisen pehmeä ja runsaan hedelmäinen, Citralla, Cascadella ja Idaho 7:llä humaloitu Session West Coast IPA, joka on helppo nauttia ja niellä. Tiukkaakin tiukempi katkerohumalointi pitää huolen siitä, että suu jää haukkomaan lisää. Ja lisää. Tartu HOMOON ja tunne hurmaava maku suussasi. Niele ja nauti!

Teksti ja kuvat: Peter Tammenheimo, grafiikat Pia Iiramo

Share This: