JOULURUOKAILUN JUHLAA

Punaisten laivojen ruokavuosi huipentuu, kun tarjolle tulee kahdesti Vuoden kokki -tittelillä palkitun Michael Björklundin suunnittelema joulupöytä. Perinteisten jouluherkkujen lisäksi Björklund on kattanut pöytään moderneja pohjoismaisia makuja.

AHVENANMAALAINEN HUIPPUKOKKI Michael Björklund on ehtinyt tehdä yhteistyötä Viking Linen kanssa useampaankin eri otteeseen. Nyt hänen vastuulleen annettiin suunnitella juhlava ja monipuolinen joulupöytä – eikä työn jäljessä ole moitteen sijaa.

Ahvenanmaalla Kastelholman linnan naapurissa Smakbyn-ravintolaa isännöivä Björklund kertoo, että ensiluokkaiset raaka-aineet ovat hyvän ruoan lähtökohta. Skandinaaviseen tapaan mies arvostaa puhtaita, selkeitä makuja sekä sesonkiruokaa.

Joulupöytä on tarjolla punaisilla laivoilla 18.11.–26.12.2016. Hinta vaihtelee jonkin verran reitistä riippuen, mutta esimerkiksi Helsingin ja Tukholman väliä liikennöivillä aluksilla noutopöytä maksaa 38 euroa sisältäen hanajuomat. Ennakkoon ostettuna hinnasta lähtee pari euroa pois.

Kattaus on sanalla sanoen huikea, monipuolista kokonaisuutta voisi kehua miltei loputtomiin. Mutta lyhyestä virsi kaunis. Tässä se on!

Kinkku on joulupöydän kunkku. Panaisilla laivoilla kinkun huntu on tehty Micken sinapista.
Kinkku on joulupöydän kunkku. Panaisilla laivoilla kinkun huntu on tehty Micken sinapista.

SILLIT, SILAKAT JA KALAT. Sinappisilliä, sipulisilliä, sitruunasilliä, akvaviittisilliä, matjessilliä, kermaviiliä ja hienonnettua sipulia, marinoituja anjoviksia, yrttisilakkaa, sinappisilakkaa, siianmätisilakkaa, paistettua maustesilakkaa, rapusilakkaa, anjovis- ja kaviaarisilakkaa.

Sillisalaatti, siianmätiä, muikunmätiä, keltaista ja mustaa merileväkaviaaria, smetanaa ja pikkelöityä punasipulia, kananmunanpuolikkaita, ruohosipulia ja kaviaarikreemiä, silliperunoita.

Haudutettua siikaa ja tillimajoneesia, graavisiikaa, graavilohta ja graavilohikastiketta, kylmäsavustettua ja lämminsavustettua lohta, savustettua simppua, kokonaisia katkarapuja, rapusalaatti, tomaattiaiolia.

LEIKKELEET. Tanskalaista maksapasteijaa, paahdettua sipulia ja pekonia, Gustafskorv-makkaraa, painosylttyä, vatisylttyä ja kylkirullaa, savustettua ja graavattua karitsanfileetä, savustettua kalkkunanrintaa, joulukinkkua.

Appelsiiniporkkanat Istuvat lisukkeina upeasti sekä liharuokien että laatikoiden seuraan.
Appelsiiniporkkanat Istuvat lisukkeina upeasti sekä liharuokien että laatikoiden seuraan.

LÄMPIMÄT JA LISUKKEET. Sinappikuorrutettua lohta, lihapullia, kanelimaustettua possunkylkeä, glögimaustettua porsaankylkipaistia, appelsiinilla, inkiväärillä ja neilikalla maustettua tuoremakkaraa, prinssinakkeja, ruskeita papuja, keitettyjä ryynejä (slaktgryn), punakaalia ja ruskistettua kaalia.

Imellettyä perunalaatikkoa, lanttulaatikkoa, porkkanalaatikkoa, janssoninkiusausta, lipeäkalaa lisukkeineen, herneitä, luumuja, kuorrutettua joulukinkkua.

Laivan sinappia ja Micken sinappia, etikkakurkkuja, hillottuja sieniä, omenakompottia, appelsiiniporkkanoita, appelsiini-porkkanasalaattia, punaista kvinoaa ja tomaattikastiketta, yrteillä ja valkosipulilla marinoitua kukkakaalia, papusalaattia ja sinappikastiketta, caesarsalaattia lisukkeineen, punajuurilohkoja, puolukkasurvosta, suolakurkkuja, kalastajan joululimppua, ohutta näkkileipää.

Juustopöydästä löytyy muun muassa ruukkujuustoa, Kvibille Ädel Special 45 % -juustoa, Kastellholm-juustoa ja cheddarjuustoa.
Juustopöydästä löytyy muun muassa ruukkujuustoa, Kvibille Ädel Special 45 % -juustoa, Kastellholm-juustoa ja cheddarjuustoa.

JUUSTOT JA JÄLKIRUOAT. Ruukkujuustoa, Kvibille Ädel Special 45 % -juustoa, Kastellholm-juustoa, cheddarjuustoa, raparperimarmeladia, hunajalla maustettua omenaviinietikkaa Micken tapaan, suolattua voita.

Appelsiiniriisiä, joulun sitrussalaattia, puolukassa keitettyä päärynää, suklaamoussea, valkosuklaamoussea, appelsiinisorbettia, vaniljajäätelöä, suklaakastiketta ja kinuskikastiketta, Crème Caramel, karamelleja, marmeladeja, suklaatryffeleitä, Fazerin sinistä paloina, sokeroituja manteleita, saksanpähkinöitä, pekaanipähkinöitä, hedelmiä sekä kuivattuja luumuja ja taateleita.

Share This:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *