Hyvä Tuomas -palkinto kahdelle olutjournalistille

Vuoden 2019 Hyviksi Tuomaiksi on valittu kokeneet olutjournalistit Jussi Rokka ja Mariaana Nelimarkka.

Hyvä Tuomas -palkinto on Suomen merkittävin olutalan vaikuttajille jaettava tunnustus. Se myönnetään vuosittain yhdelle tai kahdelle ansioituneelle henkilölle. Uudet Tuomaat nimittää Tuomaiden neuvosto eli palkinnon aiemmin saaneet.

Vuoden 2019 Hyvät Tuomaat ovat helsinkiläiset pitkän linjan oluttoimittaja ja -harrastaja Jussi Rokka sekä olut- ja ruokatoimittaja Mariaana Nelimarkka. Valitsijat kiittävät heitä kumpaakin hyvästä journalistisesta otteesta, joka on samaan aikaan tarkka ja avoin uudelle. Ennen tätä vuotta palkinnon on saanut 26 miestä ja kaksi naista.

Tämän vuoden palkinto kertookin ennen kaikkea korkeatasoisen ja luotettavan olutjournalismin arvostuksesta aikana, jolloin moni verkkojulkaisu ja painettu media syytää ulos journalismin kaapuun verhottua mainosmateriaalia. Valitsijoiden mukaan palkinto tulee myös pitkästä työstä suomalaisen olutkulttuurin hyväksi.

Harrastuksesta ammatiksi

Jussi Rokan olutharrastus ammattimaistui, kun Helsingin Sanomat alkoi julkaista verkkoliitettä 1990-luvun puolivälissä. Toimittajan työnsä ohella Rokka alkoi pitää verkossa Oluthelsinki-nimistä osiota, joka oli oikeastaan blogi ennen kuin blogeista puhuttiin. Samalla mies tutustui suomalaisen olutjournalismin voimahahmoihin Unto Tikkaseen, Kari Ylänteeseen ja Mikko Montoseen. Heidän kauttaan syntyivät kontaktit moniin maailmanluokan tekijöihin kuten Michael Jacksoniin ja Garrett Oliveriin.

Rokan mukaan palkinto tuli yllätyksenä.

– Kun katson tällä nimityksellä palkittujen listaa, niin varsin nöyränä siihen joukkoon liityn. Tuntuu mukavalta jakaa palkinto Mariaana Nelimarkan kanssa, sillä hän on tehnyt kovasti töitä ruoka- ja juomakulttuurin parissa, Rokka sanoo.

Palkinnon merkityksestä mies toteaa, että sen avulla voidaan edistää asiallista suhtautumista olueen.

– Olut on ollut vuosituhansien ajan oleellinen osa ihmislajin kulttuuria, mikä välillä kuohunnassa näyttää unohtuvan.

Sanansaattajaksi Rokka ei nimityksestään huolimatta aio ryhtyä.

– Jatkan oluen parissa entiseen malliin. Koen olevani journalisti, en niinkään evankelista.

Journalisti henkeen ja vereen

Mariaana Nelimarkka sanoo kiinnostuneensa oluesta 1990-luvun alussa. Myöhemmin kiinnostus kasvoi harrastukseksi, kun Prahassa asunut ja matkaoppaana työskennellyt nuori nainen pääsi tutustumaan tšekkiläisiin panimoihin. Toimittajan ura urkeni 2008 nykyisen Ruokatiedon uutispalvelussa. OlutPosti-lehden päätoimittajana Nelimarkka toimi 2013–17.

Tätä nykyä Nelimarkka työskentelee vapaana toimittajana kirjoittaen useisiin julkaisuihin ruoka- ja juomakulttuurin ilmiöistä. Nelimarkka tunnetaan lisäksi eri olutkilpailujen tuomaristoista ja hänet on urallaan valittu myös vuoden ruokatoimittajaksi Suomessa.

– Työssäni olen painottanut nimenomaan journalistista lähestymistapaa, ja on hienoa, että se on pantu merkille. Arvostan myös suuresti Jussi Rokan tapaa kirjoittaa oluesta, on hienoa tulla valituksi yhdessä hänen kanssaan, Nelimarkka tuumaa.

Vanhojen Tuomaiden joukko edustaa varsin monipuolisesti panimoalaa. Hyvän Tuomaan palkinnon on voinut saada myös yksittäisestä merkkiteosta, sitkeydestä tai elämäntyöstä. Nelimarkan kohdalla kysymys lienee keskimmäisestä.

– Koen, että valintoja ei ole tehty aivan kevein perustein, eivätkä ne liity niin sanotusti päivänpolitiikkaan. Voi olla mukavan raikas tuulahdus saada joukkoon pitkästä aikaa nainen, joka on vielä täysillä työelämässä mukana.

– On hienoa, että ainakin yhtenä päivänä vuodessa oluesta puhutaan pelkästään kauniisti, Nelimarkka toteaa tyytyväisenä.

Kommentti

Tuomaiden viesti on selkeä

Edellä oleva teksti julkaistiin Aromi- ja Shaker-lehdissä heti Tuomaiden julkistamisen jälkeen. Olen hyvin iloinen, että sain kirjoittaa tämän jutun näistä suuresti arvostamistani kollegoista. Erityisen onnellinen olen hyvän ystäväni Mariaanan puolesta.

Hyvän journalismin tunnusmerkki on, että se on asiantuntevaa, kielellisesti korkeatasoista ja ennen kaikkea luotettavaa. Sen ei tarvitse mahtailla suuruudella ja mukavuudella – päinvastoin – pieni ja teräväkielinen on paljon parempi kuin suuri ja ruskeakielinen.

Nykyisin elämme niin sanottua totuuden jälkeistä aikaa, jolloin tunteisiin vetoaminen on monelle (medialle) tärkeämpää kuin argumenttien paikkansapitävyys. Tästä syystä hyvään journalismiin kuuluu olennaisena osana, että se on koko ajan eettisesti kestävällä pohjalla. Olutmaailmassa se on sitä hyvin harvoin, ja juuri siksi nämä kaksi huippujournalistia ovat palkintonsa ansainneet.

Mutta olisiko palkinto jaettu toisin, mikäli Olutposti-lehteä ei olisi myyty ja konseptia muutettu rajusti vuoden 2018 alusta? Todennäköisesti olisi.

Itse koen valinnat niin, että uusi ala-arvoista journalistista tasoa edustava Olutposti herätti Tuomaiden neuvoston pohtimaan, mitä aidosti hyvä olutjournalismi koko alalle merkitsee. Nyt oli oikea aika toimia ja lähettää selkeä viesti, olkoonkin että se osui märkänä rättinä vasten Olutpostin kustantajaa ja päätoimittajaa.

Mutta ei Olutposti ollut ainoa taho, johon viesti kolahti. Hieman pidempään toiminnassa ollut Viisi Tähteä -verkkomedia on niin ikään venyttänyt journalistista etiikkaa välillä aivan äärirajoille.

Oman tulkintani mukaan Viiden Tähden toimituspäällikkö Heikki Kähkönen otti tämän vuoden palkinnosta niin pahoin itseensä, ettei kirjoittanut siitä edes parin rivin uutista. Kähkösen poissaolo palkinnon jakotilaisuudesta kertoi myös karua kieltään: Itsensä puolijumalaksi nostanut mies oli lyöty kanveesiin.

Teksti ja kuva: Peter Tammenheimo

Aiemmat Hyvät Tuomaat

  • 2018: Olli Majanen, Bryggeri Helsingin ravintolapäällikö, olutsommelier ja Rakuuna Oy:n toimitusjohtaja
  • 2017: Mikko Salmi, olutkouluttaja, tietokirjailija ja kokenut oluenpanija
  • 2016: Timo Huttunen, ETM, mallastuksen asiantuntija, panimomestari
  • 2015: Esko Pajunen, olutalan grand old man ja Tuomas Markkula, panimomestari
  • 2014: Pertti Oksa, panimoyrittäjä, ravintoloitsija ja Sakari Nupponen, päätoimittaja
  • 2013: Lassi Puupponen, pienpanimokouluttaja
  • 2012: Ilkka Hyttinen, panimomestari
  • 2011: Eve Vaittinen, olutkouluttaja, kunniapuheenjohtaja
  • 2010: Thomas Aschan, ravintoloitsija ja Markku Ristevirta, ravintoloitsija, maahantuoja ja tukkuri
  • 2009: Mika Heikkinen (nyk. Tuhkanen), ravintoloitsija & olut- ja viskimestari
  • 2008: Kari Ylänne, toimituspäällikkö
  • 2007: Rami Aarikka, toimitusjohtaja
  • 2006: Sam Viitaniemi, panimomestari
  • 2005: Otto Lamberg, ravintoloitsija postuumisti
  • 2004: Anssi Pyysing, ravintoloitsija
  • 2003: Kari Likovuori, olutasiantuntija
  • 2002: Silja Home, johtava tutkija
  • 2001: Pentti Salmi, alkoholivirkamies
  • 2000: Juha Lehto, ravintoloitsija
  • 1999: Unto Tikkanen, olutjournalisti
  • 1998: Kimmo Jääskeläinen, panimomestari ja Seppo Bonsdorff, keräilijä-tietokirjailija
  • 1997: Markku Korhonen, ravintoloitsija
  • 1996: Jarkko Kovasiipi, ravintoloitsija
  • 1995: Boris Orlo, ylipanimomestari
  • 1994: Pekka Kääriäinen, sahtiyrittäjä

Teksti ja kuva: Peter Tammenheimo

Share This:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *